Сан Паоло – најнаселениот град во Јужна Америка
San Paolo

Сан Паоло или како што скратено го нарекуваат Сампа е најнаселениот град во Јужна Америка – околу 12 милиони луѓе, градот е економски и бизнис центар, па затоа многумина до сега ми рекоа дека и нема нешто особено да се види во Сан Паоло. Сепак нашиот лет за враќање кон Европа беше од Сан Паоло […]

Read more
Марагожи и Порто де Галињас – рајски плажи и тропски пејзажи
Maragogi

МАРАГОЖИ Околу Марагожи (регион Алагоас) и Порто де Галињас (регион Пернамбуко) се наоѓаат едни од најубавите плажи во Бразил, некои луѓе дури ги нарекува и бразилските Кариби. За да стигнеме од Салвадор де Баија до Марагожи не чекаше прилично долг пат. 10 часа ноќно возење со автобус и плус уште два часа со такси од […]

Read more
Салвадор де Баија – срцето на афро-бразилската култура
Салвадор де Баија

Дека нашето патување низ Бразил не беше воопшто лесно докажува и фактот дека на 1 јануари во 6 часот наутро ние требаше да стигнеме од Копакабана (која што беше буквално изолирана, блокирана и без пристап на возила поради прославата на новогодишната ноќ) до аеродром а од таму до Салвадор де Баија. За сета среќа на таксистите […]

Read more
Почетокот на бразилската авантура и Рио де Жанеиро
Рио де Жанеиро

Бразил има околу 200 милиони жители, во превод Бразил е огромна држава, како што и самите луѓе таму велат, Бразил е како посебен континент. Ставете си во глава уште пред да тргнете за Бразил дека таму се е далеку, доста градови се поврзани со директни летови од Сан Паоло и Рио де Жанеиро. Морам да […]

Read more